Vi har samlet seks vindistrikter du kan reise til på budsjett:
Det er flere variabler å passe på hvis du skal gjøre vinsmakingen så billig som mulig. For det første bør du velge et sted der du ikke betaler for turen i seg selv. På disse stedene er det gjerne forventet at du skal kjøpe med deg vin hjem – men selve turen betaler du altså ikke for. Og vinen ville du uansett kjøpt (som oftest dyrere) på polet hjemme. Det er også noe helt spesielt å drikke en vin der du har sett produksjonen og lidenskapen bak vinen med egne øyne.
Vindestinasjonen Albania?
Visste du at Europas billigste land kan by på ypperlige vinopplevelser? Albania kan skilte med en eldgammel vinkultur, og romerske kilder beskriver albanernes edle dråper som ’svært søt og fruktig’, en karakteristikk som passer albansk vin den dag i dag. I Albania, og flere av de andre Balkan-landene for øvrig, er det vanlig å ha egne vinranker i bakhagen. Med moderne terminologi kan man altså med rette kalle Albania et sentrum for mikrodistillerier, der variasjonen er uendelig og gjerne tilpasset lokale ganer.
Chianti-ruten i Toscana
Veien fra Firenze til Siena er en legendarisk vinrute med slott, pittoreske landsbyer, og dekar på dekar med vinranker. Her produserer noe av verdens fineste vin, og i begynnelsen av september høstes Sangiovese-druene fra rankene og blir etter hver til det vi kjenner som Chianti Classico. I utgangspunktet er dette for mange en dyr affære, men det behøver ikke å være tilfellet. Som i resten av Italia er det overkommelig å finne private rom til utleie, eller rimelige og enkle overnattingssteder. Det som kan gjøre Chianti-ruten spesielt budsjettvennlig er allikevel muligheten man har til å ta offentlig transport hele veien fra Firenze til Siena. Dermed sparer man seg for de oppblåste pakketurene og overprisede pensjonistbussene, og kan ta turen i sitt eget tempo.
Okseblod i Ungarn
Ungarn representerer det beste fra begge verdener – iblant Europas billigste ferieland, samtidig som det er en anerkjent vinprodusent. Vi vil spesielt anbefale den naturskjønne Badacsony-distriktet ved Balaton-sjøen. Her går det mest i Olaszrizling og Szürkebarát, eller hva vi ville kalt henholdsvis italiensk Riesling og Pinot Gris. I Badascony arrangeres hvert år en vinfestival i midten av juli, der lokale produsenter viser fram varene, og gjestene smaker og drikker gjennom natten.
Heller du mer mot rødvin enn Riesling, kan du legge turen til den sjarmerende byen Eger og distriktet rundt. Her produseres Egri Bikavér, Ungarns mest kjente vin, som oversatt betyr ’Okseblod fra Eger’. I Ungarn er prisnivået omtrent halvparten av det i Norge, så her får du mye vin, eller okseblod, for pengene.
Mer enn bare portvin i Portugal
Portugal er fortsatt blant Europas billigste land. Når det gjelder drikkevarer er det portvinen som får mest oppmerksomhet, og Duoro-dalen nord i Portugal har lenge vært en destinasjon for connoisseurer av den søte vintypen. Allikevel er portvinsferie enda for den spesielt interesserte. Duoro-dalen byr allikevel på en rekke hvitviner, og har fått et større mangfold de senere år. Duoro-dalen egner seg for en vinferie på budsjett fordi landskapet er vakkert, Portugal er et billig reisemål, og du kan ta tog gjennom hele Duoro-dalen med utgangspunkt i Porto.
Sykkeltur og gratis vinsmaking i Alsace
Alsace er et viktig hvitvinsdistrikt i Frankrike, og prisnivået ligger under hva du vil finne i mer legendariske rødvinsdistrikter lengre sør, som Bordeaux eller Bourgogne. Alsace har en ’Route de Vin’, som du enkelt kan tilbakelegge på sykkel, som kan leies i en av områdets sjarmerende landsbyer. De aller fleste vingårdene på Alsaces vinrute tilbyr gratis smaking uten kjøpeplikt. Sykle rundt på bygda i Frankrike og smake gratis vin? Ja takk – men husk hjelm.
Godt og blandet i Katalonia
Katalonia nord i Spania huser flere ypperlige vindistrikter, og har tradisjonelt vært assosiert med Cava, spanjolenes mest kjente musserende vintype. Distriktet Penedès, Cavaen hjemdistrikt, har de senere år sett en oppblomstring av rødvinsprodusenter som leverer svært høy kvalitet. Her kan du altså få både i pose og sekk. Hvis musserende er din greie, men en tur til Champagne blir for dyrt, er Penedès et godt alternativ.
Da er det bare å si god tur, og drikk med måte.