Det å bestille hotell til ferien kan være en svimlende affære. Først må man velge hotellet man liker best, så må man finne ut av hvordan man bestiller det til lavest mulig pris. Det finnes prisgaranti, bonusprogram og medlemsfordeler- og minst 5 ulike søkemotorer som påstår å ha den beste prisen – hvor skal man egentlig begynne?
Les videre for en innføring i hvordan du sparer mest mulig på hotellbestillingen din!
Bruk flere søkemotorer/bookingsentraler
«Å bruke flere søkemotorer og bookingsentraler er det viktigste rådet på jakt etter mest hotell for pengene» – smartepenger.no
Hvilken søkemotor du velger å bruke har mye med smak og behag å gjøre. Det viktigste er at du sjekker prisene på et par-tre stykker etter du har bestemt deg for hvilket hotell du vil bestille. Flere av disse nettsidene har egne medlemsordninger hvor du får både bonuser og andre fordeler. I Hotels.com sitt bonusprogram får du for eksempel 1 gratis overnatting per tiende fullførte bestilling. De tilbyr også å matche prisen hvis man finner noe billigere hos et annet sted.
Her er et utvalg av de mest populære søkemotorene/bookingsentralene:
Bonus/fordelsprogram:
De store hotellkjedene har alle egne lojalitetsprogram for sine stamgjester, det er stort sett alltid gratis å bli medlem. Fordelene du får som medlem avhenger av hvor mange overnattinger du har i året, hvilket avgjør ditt medlemsnivå. I tillegg til medlemsfordeler får man ofte mulighet til å samle opp bonuspoeng. Disse kan man bruke på overnattinger eller kjøp hos hotellkjedens partnere. De fleste fordelsprogrammene ser ganske like ut i oppsett, og har en viktig ting til felles- hvis du ikke registrerer deg som medlem får du heler ikke dra glede av fordelene! Her er en oversikt over de ulike lojalitetsprogrammene:
Choice Hotels
I Choice sitt bonusprogram Nordic Choice Club får du enkelt og greit ett bonuspoeng per krone brukt på overnatting på kjedens hoteller. Poengene kan du bruke på en overnattinger eller leiebil. Som medlem får du også utvalgte fordeler som gratis avis under oppholdet eller rett til å oppgradere rommet når det er kapasitet. Fordelene avhenger av medlemsnivå som igjen blir beregnet utifra hvor mange overnattinger du har hatt på Choice-hotell i løpet av det siste året.
Scandic
Som medlem av Scandic Friends tjener du poeng på dine overnattinger hos hotellkjeden, i tillegg til 20% rabatt på opphold i helger og andre tilbud og fordeler.
Visste du at…
Det er billigst å overnatte på hotell fra søndag til mandag. På andreplass kommer torsdag til fredag.
First Hotels
First Member programmet fungerer likt som for Choice Club. Du får ett poeng per krone brukt. Andre fordeler er fri bruk av hotellets treningsrom, to personer på et dobbeltrom til prisen av 1 person samt gratis avis. Fordelene avhenger av medlemsnivå.
Tips: bruk sosiale medier, mange hotell legger ut kampanjer og konkurranser på instagram og Facebook!
Club Carlson
Carlson Rezidor Hotel Group har et eget bonusprogram som omfatter blant annet Radisson Blu, Radisson, Park Plaza og Park Inn by Radisson. Som med de andre fordelsprogrammene tjener du poeng på penger brukt på medlemshotellene. Medlemmer får gratis internett og fordeler som oppgradert rom og tidlig/sen utsjekking- avhengig av medlemsnivå.
Thon Hotels
Thon sitt fordelsprogram heter Thon Discovery. Som medlem kan du samle poeng innad i Thon eller så kan du velge å gjøre om til SAS Eurobonuspoeng. Da tjener du 500 eurobonuspoeng per natt. Thon medlemskapet gir tilsvarende fordelsordning som de andre hotellkjedene. Det er verdt å merke seg at man kun tjener poeng hvis man bestiller via Thon sine egne nettsider.
Sammenligning av medlemskap tilsvarende ’basic’ medlemskapsnivå*:
*basert på hva lojalitetsprogrammene selv averterer med ment som overblikk, for detaljert informasjon- sjekk hotellets egne nettsider
Det som er poenget med disse fordelsprogrammene er ikke at man skal være medlem av alle sammen (med mindre du har lyst, eller har mange reisedager i året), men snarere at det kan være lurt å samle de reisene man gjør innenfor samme kjede/bonusordning- for å kunne dra bedre fordeler fra reisene dine. Hvis du bevisst samler reisene dine innenfor et av programmene ovenfor istedenfor å overlate det til tilfeldighetene er det penger å spare!
Sjekk på hotellets egen hjemmeside og ring evt. hotellet.
Det er uenighet blant ekspertene hvorvidt det egentlig lønner seg å ringe hotellet for å prute eller ikke. Man taper ihvertfall ikke noe på å spørre, kanskje spesielt hvis man skal bo der over en litt lenger periode, reiser i en større gruppe, eller har andre gode ’argumenter’. Det kan også være lurt å sjekke hotellets egne sider for aktuelle tilbud og kampanjer. Kanskje den viktigste årsaken til å ta en titt på hotellets egne nettsider før bestilling er for å sjekke om de tilbyr prisgaranti;
Prisgaranti
En snedig måte å spare penger på er å sjekke om hotellet har prisgaranti. Park Inn matcher for eksempel prisen hvis du finner et bedre tilbud på samme hotellrom innen 24 timer etter bestilling- og gir deg 25% rabatt i tillegg. Hvis du finner et bedre tilbud sparer du med andre ord 25% ekstra!
Choice Hotels tilbyr også en tilsvarende prisgaranti. Her er det penger å spare så sjekk alltid om hotellet du skal bestille tilbyr prisgaranti.
Andre tips
Medlemsfordeler
Det kan være lurt å sjekke om du har allerede eksisterende medlemskap som kan gi deg fordeler. For eksempel coop-medlemskap, trumfkort eller Re:member Black MasterCard.
Alternativer til hotell
Hvis det å bo på hotell i seg selv ikke er en nødvendighet, men du ønsker et rimelig sted å bo på ferien- hvorfor ikke sjekke ut alternativene? Muligheter her er Airbnb, couchsurfing og husbytte/homeexchange. Man glemmer ofte å ta i beregning hvor mye penger man bruker på mat og drikke når man bor på hotell- man kan spare mye på å disponere et kjøkken under oppholdet!
Hvis du skal reise om sommeren kan det også være lurt å sjekke om det er noen store universitet i området, da er det nemlig ofte mulig å leie studentboliger til en god pris mens studentene selv er på ferie.
Tid og sted
I motsetning til bestilling av flybilletter lønner det seg ikke alltid å være tidlig ute med hotell. Noen anbefaler å utsette hotellbestillingen til ankomstdagen for å få den beste prisen.Dette kan være risikabelt hvis man reiser i høysesong eller med familie.
Hvis man vil spare på hotell bør man selvsagt unngå høysesonger i den grad det er mulig. Når etterspørselen stiger gjør prisene det samme. Hvis du allikevel skal reise til en typisk feriedestinasjon under høysesongen kan det være en idé å sjekke ut konferanse/businesshoteller. Disse har nemlig ikke høysesong under ferien og kan dermed ha gode tilbud.
Det er billigere å bo utenfor sentrumskjernen hvis du skal feriere i en storby. Bruk Googlemaps aktivt når du ser etter hotell, snarere enn å basere deg på hotellets egen beskrivelse av beliggenhet. Ta en vurdering på hvor det er praktisk for deg å være i forhold til kollektiv transport, drosjer, attraksjoner og andre behov. Det er ikke nødvendigvis slik at sentrum er det beste!
Nå bør du være godt rustet til å spare inn noen kronasjer på hotellutgifter, som kan få langt mer fornuftige ben å gå på i handlegater, restauranter eller lokale barer. For å være helt sikker på at du får mest ut av pengene dine har vi lagd en kortfattet, idiotsikker oppsummering:
- Bud: Bruk de ulike søkemotorene for å finne de beste tilbudene, og vær utro. Bruk flere for å sikre at du faktisk får den rimeligste prisen. De gangene prisen er den samme kan det lønne seg å bestille fra den samme bookingsiden som medlem for å få bonus og fordeler.
- Bud: Registrer deg som medlem i lojalitetsprogrammet til hotellkjeden du bestiller overnatting hos. Ha disse programmene i mente ved fremtidige bestillinger. Samler du flere opphold innenfor samme lojalitetsprogram i løpet av et år får du fordeler og sparer penger.
- Bud: Sjekk om hotellet tilbyr prisgaranti, her sparer du i så fall 25% eller får gavekort.